Björn Hunneman Wolvega, 

10 januari - 18 februari 2023

Björn maakt portrettekeningen met grafietpotloden.
Veel van zijn portretten zijn bekende personen, en de tekeningen zijn allemaal behalve de joker in
zwart-wit. 10 jaar geleden is hij begonnen met tekenen, het leek hem toen al heel leuk om vanuit
het niets iets neer te zetten. Er is veel geëxperimenteerd in die 10 jaar, met verschillende
materialen en onderwerpen, maar is blijven hangen bij de portretten, dat is wat hij het leukste vindt om te maken.

 

Kunstkring Weststellingwerf

23 maart 1973 – 22 maart 2023


Vijftig jaar geleden werd, op initiatief van het toenmalig Cultureelfonds, Kunstkring Weststellingwerf opgericht. De initiators waren de heren Woudstra en Sybrandy. De eerste bijeenkomsten vonden plaats in Noordwolde. Op de advertentie die in 1973 werd geplaatst kwamen 6 mensen in het buurthuis van Noordwolde samen. Er werd al snel uitgeweken naar de, toenmalige, huishoudschool aan de Lycklamaweg in Wolvega. Later week het gezelschap uit naar het Parochiehuis waar zij tot vorig jaar haar domicilie had. Tegenwoordig komen de 18 leden samen in de Rank.

 

Ronald Westenberg

4 april - 15 mei 2023

Ronald Westenberg, geboren in 1958, woont al jaren in Wolvega. Hij is een liefhebber van alles wat het leven zo mooi maakt. Hij legt wat hij ziet al vanaf zijn jeugd vast in een groot aantal bijzondere foto’s. Een paar jaar geleden, midden in een lockdown, besloot hij zijn kleiner wordende wereld te vergroten en het leven letterlijk kleur te geven. Bijna dagelijks trekt hij er nu met zijn fotocamera op uit. Met als doel om zijn wereld in beelden vast te leggen. Bij elke foto schrijft hij een gedicht. Dat heeft al tot twee unieke dichtbundels geleid “Praatjes en Plaatjes” en “Mijn Koffer”. Sfeervolle foto’s verfraaid met gevoelige gedichten. Met recht bijzonder. Ronald deelt op een heel eigen manier zijn gevoelens en gedachten.

 

De Friese Waterlinie bestaat uit een aantal schansen achter de twee rivieren van de Stellingwerven: De Lende en De Tsjonger (Fries) / De Kuunder (Stellingwarfs). Die bevinden zich in het natte veengebied in het zuiden van Friesland. Door land onder water te zetten tussen de verschillende versterkingen (men noemt dat inunderen) spreekt men van een ‘waterlinie’.

Voordat daar sprake was van een Waterlinie in de 17e eeuw, waren er in de Tachtigjarige Oorlog ook al verdedigingswerken met aarden wallen: ‘schansen’. Die schansen lagen op de schaarse, strategische doorgangen door de natte hoogvenen en laagvenen. Die linie van verdedigingswerken strekte zich als stelsel uit van Slijkenburg vlak bij de Kuinre aan de Zuiderzee tot in Drenthe (Een-west) en Frieschepalen. Die oude verdedigingslinie is verder uitgebouwd tot Friese Waterlinie.